Ucogras

Tankopslag

Opslag van vloeistoffen (tankopslag en tankterminal) is een belangrijke schakel in de handel van plantaardige en dierlijke oliën en vetten en oleochemische producten. Verschillende spelers actief in de opslag van vloeibare bulkgoederen ontvangen overzeese partijen van duizenden tonnen die dan nadien afgehaald worden in kleinere partijen met lichters of tankwagens. Het veilig en efficiënt opslaan van het materiaal is onontbeerlijk. Ook lokale producenten met onvoldoende eigen opslag doen beroep op deze specialisten.

Zowel voor het praktisch laden en lossen van de producten, als om kwaliteitsredenen zijn soms specifieke oplossingen nodig. Sommige goederen worden verwarmd opgeslagen in tanks met verwarmingsspiralen (of soms elektrisch verwarmde tanks) die ook goed geïsoleerd zijn. Dit omdat ze bij lagere temperatuur stollen of onvoldoende verpompbaar zijn. Een aantal producten worden ook onder stikstofatmosfeer opgeslagen om kwaliteitsredenen.

Aanlevering van speciale oliën of oleochemische producten in tankcontainers, meestal vanuit het Verre Oosten, komt ook vaak voor. Deze containers komen aan op containerterminals en kunnen dan rechtstreeks naar de eindbestemming of gelost worden in een tank om nadien weer verder verhandeld en bewerkt te worden in Europa.

Tankopslagbedrijven die oliën, vetten of aanverwante producten opslaan die in de voedselketen gebruikt worden voor menselijke of dierlijke consumptie moeten ook een HACCP-plan hebben en GMP-gecertifieerd zijn. Terminals die producten opslaan die via standaard handelscontracten verhandeld worden, moeten hier ook voor gecertifieerd zijn.