Ucogras

Tankopslag

Opslag van vloeistoffen (tankopslag en tank terminal) is een belangrijke schakel in de handel van plantaardige en dierlijke oliën en vetten en olie chemische producten.

Verschillende spelers actief in de opslag van vloeibare bulkgoederen ontvangen overzeese partijen van duizenden tonnen die dan nadien afgehaald worden in kleinere partijen met lichters of tankwagens.

Sommige van deze oliën worden verwarmd opgeslagen in tanks met verwarmingsspiralen (of soms elektrisch verwarmde tanks) die tevens geïsoleerd zijn. Dit omdat ze bij normale buitentemperatuur stollen of onvoldoende verpompbaar zijn. Een aantal producten dienen ook onder stikstofatmosfeer opgeslagen te worden voor kwaliteitsredenen.

Aanlevering van speciale oliën of olie chemische producten  in tankcontainers meetal vanuit het  verre oosten komt ook vaak voor, deze containers komen toe op containerterminals en kunnen dan rechtstreeks naar de eindbestemming gaan of gelost worden in een tank om nadien weer verder verkocht te worden in Europa.

Tankopslag bedrijven die oliën, vetten of olie chemie opslaan voor de die in de voedselketen gebruikt worden voor menselijke of dierlijke consumptie moeten teven een HACCP plan hebben en GMP gecertifieerd zijn. Terminals die producten op willen slaan die via NOFOTA contracten verhandeld worden moeten tevens NOFOTA gecertifieerd zijn.