Ucogras

Producenten

Producent ‘Verse Olie’

Plantaardig

Plantaardige olie wordt gewonnen uit oliehoudende zaden en granen. Er zijn meer dan veertig types zaden waarbij dit mogelijk is, met verschillende opbrengst en Bij dit proces, crushing, wordt de olie uit de zaden geperst in een mechanisch proces. Sommige types olie kunnen direct door de mens geconsumeerd worden of voor een andere toepassing ingezet, terwijl andere eerst bewerkt moeten worden, meestal door chemische of fysische raffinage. Hierdoor wordt bv. het smeltpunt of rookpunt verhoogd.

Tenslotte worden de producten ook verpakt volgens de wens van de klant en afhankelijk van de eindbestemming of verder gebruik. Plantaardige olie vind je terug in levensmiddelen, diervoeding, cosmetica, zeep, smeermiddelen, andere oleochemische toepassingen en energie-opwekking.

Dierlijk vet

Bij het slachten van een dier (in Europa vooral kip, rund en varken) wordt niet enkel het vlees gebruikt. Uit zogenaamd slachtafval kan een waardevol product gehaald worden: dierlijk vet. Vetsmelterijen verwerken slachtafval tot dierlijk vet en proteïnes (meel). Afhankelijk van de oorsprong van de grondstoffen en het verwerkingsproces, is de beste kwaliteit dierlijk vet geschikt voor humane consumptie. Na chemische of fysische raffinage kan het vet worden ingezet in de levensmiddelenindustrie: voor bakken, braden, frituren, bakkerijgrondstoffen, horeca, maar ook babyvoeding, farmacologische toepassingen en cosmetica.

Andere kwaliteiten worden als ‘bijproduct’ beschouwd en, meer informatie hierover vindt u terug onder Afvalverwerking.