Ucogras

Handel

De handel in plantaardige oliën, dierlijke vetten en hun afgeleide producten vormt de schakel tussen producent en gebruiker. Handelaars kennen als geen ander de markt en kunnen zowel klant als producent op heel wat vlakken ‘ontzorgen’. Zij beschikken over knowhow en contacten om alles in goede banen te leiden en nemen een stukje marktrisico op zich. Ook specifieke kwaliteitsvereisten zijn hen niet vreemd en ze zullen altijd de ideale match tussen klant en materiaal proberen vinden.

Goede afspraken maken goede vrienden, dus wordt handel gedaan op standaardcontracten. Daarin worden ieders verantwoordelijkheden duidelijk uitgelegd. De basis van alle contracten in de goederenhandel zijn de INCO terms, specifiek voor oliën en vetten zijn er Europees enkele standaardcontracten in omloop. Hierin zijn alle voorwaarden geregeld zoals gewicht en kwaliteit, levertermijn en betaling, maar ook clausules over bv. force majeur en arbitrage. Handelaars kunnen beroep doen op de Engelse FOSFA-contracten, in Nederland gebeurt dit onder NOFOTA-contracten en in Duitsland onder GROFOR. Voor België wordt ofwel gewerkt met de internationale contracten, of kan men terecht bij Liprobel. Ucogras schrijft zelf geen standaardcontracten uit.

Handelaars vinden bij Ucogras een waardevol netwerk in alle takken van de branche. Deze contacten kunnen bovendien in een informele setting aangeknoopt of onderhouden worden. Dit is uiteraard van onschatbare waarde! Bovendien is het ook een ideale manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit de sector.